Kos uten krøll

Kos uten krøll
Lys og varme hører med til julestemninga. Men sørg for at boligen din tåler det!

I høst har Aftenposten fortalt skremmende historier om hva som befinner seg bak veggene i vakre boliger som selges til intetanende kjøpere. Mange boligkjøpere overtar rene brannfeller fordi prospektet ikke opplyser noe om det elektriske anlegget.

40 prosent av boligbranner i Norge skyldes feil ved det elektriske anlegget. Farene kan ligge skjult lenge. Og i jula kommer dessverre mange feil til overflaten. Da får det elektriske anlegget ekstra belastning gjennom økt strømforbruk til matlaging, belysning og oppvarming.

Du som huseier er ansvarlig for at det elektriske anlegget til en hver tid er i orden. Vi kan gjennomføre en el-sjekk i boligen din, slik at eventuelle brannfarlige svakheter i anlegget avdekkes. Vi kan også hjelpe deg med å plukke ut forsvarlige, seriekoblede røykvarslere som er helt avgjørende for å oppdage brann raskt.

Her er tre ting til vi kan gjøre for å sikre boligen din mot elektrisk brann i jula og ellers i året: 

  1. Feste varmen til veggen – Med mye innetid i en av årets kaldeste måneder, tyr mange til frittstående oljefylte ovner for å få tilstrekkelig varme i jula. Slike ovner skal bare brukes som supplement til hovedoppvarmingen i boligen. Frittstående oljeovner kan utøve brannfare hvis de for eksempel velter, dekkes til eller brukes uten tilsyn. Det tryggeste er å sørge for at de fastmonterte varmekildene i huset gir tilstrekkelig varme. Nye panelovner med elektroniske termostater gir strømeffektiv, jevn og god innetemperatur. Ta kontakt for råd og gode tilbud!

  2. Lyssette stua - Er du sikker på at julebelysningen som ligger på loftet år etter år er i forsvarlig stand? Hvis ei lampe slukker i seriekoblede lys, vil ofte de resterende lampene fortsette å lyse med forhøyet styrke. Økt spenning kan gi overoppheting og antenne for eksempel julepynt. En fastmontert, dimbar takbelysning er en mye tryggere løsning og kan gi spennende lyseffekter. Vi installerer downlights eller spotter som du kan justere etter ønsket stemning. Hva med å flombelyse juletreet? Eller fargelegge veggen bak treet ved hjelp av lys? Vi hjelper deg med å skape vakre og fleksible lyssettinger med trygg, fastmontert takbelysning. Velg LED som lyskilde, så senker du brannfaren ytterligere samtidig som du kutter strømforbruket betydelig. 

  3. Fjerne skjøteledningene - Skjøteledninger må ofte til for å få all julepynten plugget på plass. Men mange bruker dem på feil måte. Apparater som trekker mye strøm, for eksempel panelovner og vannkokere, skal ikke kobles til skjøteledning, men rett i veggen. Når det gjelder apparater som trekker mindre strøm, skal du ikke koble for mange dingser på samme skjøteledning. Og to eller flere skjøteledninger må aldri kobles sammen. Skjøtekontakter er svake ledd i elektriske installasjoner, og feil her øker brannfaren betydelig. Det er mye tryggere å koble elektriske apparater til stikkontakter i veggen. Vi kan montere tilstrekkelig med stikkontakter i hvert rom, slik at du kan fjerne skjøteledningene for godt. 

Vi ønsker deg og dine ei god og trygg julefeiring!

Kontakt

Adresse:
Ringsakervegen 19, 2380 Brumunddal

Telefon: 479 24 100
Epost: post@aogm.no

Se kart >>