Kast glans over interiøret ditt!

Kast glans over interiøret ditt!
Med riktig lyssetting, kan du få en penere og mer praktisk bolig samtidig som du kutter strømforbruket.
− Belysning er med på å skape helhet i boligen, og forsterker inntrykket du ønsker å fremheve. Belysningen kan deles opp i flere typer løsninger – for eksempel grunnbelysning og effektbelysning. Grunnbelysning gir jevn belysning i hele rommet, mens effektbelysning belyser elementer som ønskes trukket frem, sier Martin Duckert i belysningsleverandøren SG Armaturen.

 
KJØKKEN: Her trenger du godt arbeidslys. 

Mer dybde 
Duckert forteller at det i oppholdsrom nå er mer vanlig å bruke effektbelysning supplert med pendler over bord og dekorative bord- og vegglamper. Den utstrakte bruken av downlights i taket, er på vei ut:

− Istedenfor å plassere downlights i et såkalt sjakkmønster utover taket, monteres lyspunktene ulike steder i rommet: I ytterkantene av værelset, ved peisen, sofaen og andre steder du ønsker å rette fokuset mot. Effektbelysning kan være med på å skape dybde i rommet, og er mer stemningsskapende enn flat grunnbelysning fra taket.

Han legger til at det i arbeidsrom som kjøkken, hjemmekontor eller vaskerom kreves ekstra god belysning:

− Her kan du ha grunnbelysning med «grid» i taket. Det betyr at lyspunktene er plassert med en regelmessig avstand – gjerne 60-120 cm. I tillegg legges kraftigere belysning over kjøkkenbenker og andre steder der du trenger godt lys.
 
VISER VEI: Lys som leder deg. 

Spar strøm med LED
Den tradisjonelle glødelampen er helt på vei ut av markedet og erstattes av mer energieffektive lyskilder som LED, halogen og sparepærer. Norske husholdninger har nå mange muligheter til å kutte strømforbruket. Duckerts tips til å spare strøm er å:
● Montere bevegelsesdetektorer som registrerer når du kommer inn i rommet og slår av og på lyset deretter. 
● Montere dimmere. Det kan spare 50 prosent strøm i lyskilden. 
● Ikke overdimensjoner belysningsanlegget. 
● Gå over til LED-lyskilder som gir et vesentlig lavere wattforbruk enn andre lyspærer.

− Det er innen LED-belysning det er mest penger å spare. LED-lyskildene har opptil 5000 timers levetid mot de tradisjonelle pærene som varer i bare 2500 timer. En 7-watts LED-pære gir samme lysstyrke som en 50 watts 240V halogenlyskilde. LED inneholder ikke kvikksølv og er dermed med miljøvennlig, sier Duckert og legger til at LED stort sett kan erstatte alle andre lyskilder i hjemmet:

− Bruk av LED åpner muligheter for kreative løsninger innen belysning.

Sett din bolig i bedre lys:
Ta kontakt med din lokale elektriker for å få hjelp med lyssetting og sparetiltak i boligen din. Husk at installering av downlights og dimmere skal utføres av autoriserte installatører! Kontaktinformasjon finner du til høyre på siden.

Spareeksempel LED
I en bolig som har 40 downlights med 50 watts 240V halogenpærer med gjennomsnittlig driftstid på åtte timer i døgnet, vil strømregningen for belysning ligge på cirka 6000 kroner i året.

Hvis man bytter ut alle disse lyskildene med 7 watts LED-pærer, vil strømregningen bli på 840 kroner i året. Det vil si 5160 kroner i besparelse. Det gir en nedbetalingstid på to år og lyskildene vil vare opptil 14 år.

(Kilde: SG Armaturen)

 
Kontakt

Adresse:
Ringsakervegen 19, 2380 Brumunddal

Telefon: 479 24 100
Epost: post@aogm.no

Se kart >>