3 tips til energisparing på hytta

3 tips til energisparing på hytta
Vi tilbringer stadig mer tid på hytta eller fritidsboligen. Med en stadig dyrere nettleie, bør du vurdere tiltak som reduserer det totale energibehovet.
1. Installer varmestyringssystem
De fleste kan bruke mindre energi til oppvarming, og likevel beholde eller øke komforten på hytta. Tar du kontroll over oppvarmingsbehovet, tar du kontroll over energiforbruket.
Det finnes både enkle systemer som styrer ovner og mer avanserte systemer som styrer varme, lys, ventilasjon og alarmer/varsling mm. Varmestyringsanlegg gjør at alt tilknyttet utstyr kan samhandle optimalt for å møte dine behov med lavest mulig energibruk.
Et enkelt og rimelig styringssystem vil være en lønnsom investering. Det er også enkelt å montere og betjene.

2. Bytt til strømsparende utstyr
Mange tar med gammelt elektrisk utstyr til hytta, og tenker ikke så mye på at dette ofte bruker mye strøm. Men ettersom hyttestrøm ofte er ekstra dyr, kan du spare en del ved å velge energieffektive hvite- og brunevarer. Hvitevarer energimerkes for at du som forbruker skal kunne se hvor mye elektrisitet hvert enkelt produkt bruker. Da kan du sammenligne elektrisitetsbruken til ulike produkter.

3. Bytt varmekilde
Gamle panelovner har dårligere reguleringsegenskaper enn moderne gode ovner. Det betyr at en gammel ovn vil kunne varme rommet mer enn strengt tatt nødvendig og dermed sløse med energien. Du bør vurdere å bytte ut gamle ovner med nye, og erstatte gamle termostater med nye. Dette er enkle tiltak, og med dagens teknologi er ikke kostnaden så stor. Prisene på nye panelovner med tid- og termostatstyring varierer i pris, men koster rundt 1500 kroner i snitt per ovn. For moderne hytter som brukes mye og hvor oppvarmingen er basert på elektrisitet, kan en luft-luft-varmepumpe redusere oppvarmingskostnadene betydelig.

Flere energieffektive tiltak for deg som har hytte (enova.no)

Kontakt

Adresse:
Ringsakervegen 19, 2380 Brumunddal

Telefon: 479 24 100
Epost: post@aogm.no

Se kart >>